10 милиона лева е „дупката" в бюджета на Пловдив до края на годината.

Това стана ясно от доклада на икономическия екип на градската управа, който огласи антикризисната програма за града.

Песимистичните разчети са прогнозни, но очакванията за финансови постъпления по-скоро ще ги потвърдят, коментира заместник-кметът Александър Константинов, цитиран от радио Пловдив.

В представената днес антикризисна програма са заложени чувствителни намаления на разходите по различни дейности, които при най-добро стечение на обстоятелставата обаче ще компенсират едва наполовина отрицателните тенденции.

Дора Янкова предупреди, че местните власти в цялата страна са изключително притеснени.
Още...

Залагат се още и редица съкращения в разходите, сред които от заплати за администрацията, спиране на инвестиционни програми, замразяване на предвидените строежи на детски ясли и градини, както и чувствително намаляване на средствата за здравеопазване.

Според икономистите общият дефицит от десет милина лева може да бъда сведен на половина, а в края на годината администрацията ще предложи Общинският съвет да гласува нова оптимизация, която да изравни баланса.

Сред най-лошите реалности са неизпълнените приходи от продажба на общинско имущество с почти девет млн. лв и кризата в общия имотен пазар, чиято стагнация е довела до рязък спад на инкасираният от общината данък върху имуществените продажби.