Празниците са свързани с големи разходи за покупки и пазаруване, което понякога създава голям стрес и помрачава празничното настроение и еуфорията от празника.

„Активни потребители" предлагат 10 съвета как да намалим разходите за храна, напитки и подаръци по коледните празници. 

На първо място трябва да направим предварителен план на разходите - да преценим добре какви са възможностите ни за пазаруване и да се съобразяваме с тях.

Пазаруването по интернет може да ни спести време и пари, тъй като можем да сравним цените на една и съща стока в различни сайтове. Друго предимство на пазаруването онлайн е, че ако не сме доволни от стоката, можем да я върнем в 7-дневен срок.

Третият съвет е свързан с организирането на Коледна томбола, тъй като при нея всеки присъстващ купува и получава само един подарък.

Разходите хранителни стоки пък можем да намалим като пазаруваме от по-евтини супермаркети продукти с намалени цени и на промоция.

„Активни потребители" подчертават, че колкото по-отрано планираме коледните си пътувания, толкова по-евтино ще ни струват.

Важно е да не се прекалява с храната. Всички знаем, че по празниците остава голямо количество храна, което после се изхвърля. Това може да се избегне, ако си направим предварително меню и списък с необходимите продукти.

Освен това не бива да изхвърляме подаръците, които не ни харесват, а да се опитаме да ги заменим с други стоки в магазина, от който са купени. Ако няма такава възможност, добро решение е да ги пуснем за продажба в интернет.

Разходите можем да намалим и като направим част от подаръците собственоръчно, още повече, че в интернет може да намерите разнообразни идеи и методи за ръчна изработка на подаръци. 

Коледната украса е важна за празничното настроение, но често разходите за нея идват в повече. Не е необходимо всяка година да купуваме нови играчки за елхата.

И не на последно място разпродажбите през януари са добра възможност да намалим разходите си за следващата Коледа. Можем да си набавим опаковъчна хартия, коледни картички и украси на намалени цени, така че следващата година да не ни се налага да купуваме същите стоки, в периода когато те са по-скъпи.