Какви мерки са предприети и какви са резултатите относно търговията с наливен алкохол по пазари и магазини в страната попита по време на парламентарния контрол Румен Петков финансовия министър Симеон Дянков.

Червеният депутат изрази безпокойство, че в страната има нерегламентирано производство на алкохол и съобщи, че в София има пет казана с изтекли или отнети лицензи, в Пазарджик шест, във Враца и Монтана по един, а в Кюстендил 12.

Петков припомни, че преди 7-8 месеца на митниците бяха предоставени полицейски правомощия и поиска да чуе какви са предприетите действия след резултатите от тях. Още повече, че един от проблемите ни, свързани с Шенген, е именно контрабандата и незаконното производство на алкохол и цигари, посочи той.

В отговор вицепремиерът заяви, че борбата с контрабандата е един от приоритетите на правителството и съобщи, че има конкретни резултати от засилването на контрола.

От 2009 г. досега непрекъснато се увеличават количествата на иззетите такива стоки и същевременно се увеличават приходите от акциз върху алкохола. Миналата година имаме 151 милиона лева приходи от акциз върху алкохола, а за първите десет месеца на тази година - 156 милиона, като очакванията са за 180 милиона лева за цялата 2011 г., похвали се финансовият министър.

Увеличението се дължи на по-големи обеми, а не на повишена ставка на акциза, уточни той. Относно правомощията на Митниците Дянков заяви, че те влизат в сила от януари 2012 г., когато работа ще започнат и митническите инспектори.