2 508 лева на месец са необходими за нормален живот на четиричленно семейство - двама възрастни и две деца. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха представени данните за последното тримесечие от традиционното наблюдение на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

От КНСБ отбелязаха, че ако и двамата родители работят, то сумата от 2 508 лева се разделя на човек по 1254 лева. Издръжката на един човек от това домакинство е 627 лева на месец, а средствата са необходими за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка, спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

За последните 10 години издръжката на живот е нараснала с около 25%, а реалното нарастване на средната работна заплата е около 83%, отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

2472 лв. е издръжката на живот за 4-членно семейство

2472 лв. е издръжката на живот за 4-членно семейство

Над 3 000 необходими за издръжката на живот в София

За две години издръжката на живот е нараснала с 250 лева. Спрямо сегашната средната заплата на семейство му липсват малко над 400 лева, за да достигне необходимата сума за издръжка на живот, отчетоха от синдикалната организация.

67,6% от хората у нас живеят с общ доход на лице под необходимите средства за издръжка. На годишна база този процент намалява, но само по себе си числото е притеснително. Групата на бедните е около 200 000 души, посочи синдикалист номер едно.

Диференциацията между работните заплати води до неравенства. Неравенства има и между областните градове, а областите Благоевград и Видин остават с най-ниска средна заплата - между 922 и 945 лева. С близо 43% е по-ниска работната заплата в област Благоевград, а в областите Видин и Силистра работната заплата е по-ниска с 41%, посочи Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания.

През 2020 година всеки пети българин е бил изправен пред тежки материални лишения. Очаква се този процес да се задълбочи в условията на пандемия, подчерта Иванова.

В условията на пандемията нарастват разходите за жилища, вода, електроенергия. Няма сериозни изменения спрямо предходното тримесечие, но на годишна база цените нарастват с 3,8%. Страната ни продължава да е водеща по риск от бедност и социално изключване - около 32% от населението.