26 милиона лева е прекият фискален ефект от бентлита и яхти.

Това съобщи директорът на НАП Красимир Стефанов в ефира на Нова телевизия.

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че НАП Пловдив предлага за продажба чрез търг с тайно наддаване червено ферари и черен ягуар.

Той посочи, че проверките, както сред футболните клубове, така и сред поп и фолк изпълнителите, продължават.

За "Недосегаемите":
Това са лица със „сериозно положение". Доста ще разстроим т.нар. „ДДС-пазар"...Толкова мащабна акция не е правена досега в България.

Обществото ги вижда как живеят, какъв стандарт поддържат, а същевременно декларират минимални доходи или не декларират нищо, изтъкна шефът на приходната агенция.

Някои вече се осъзнаха и започнаха да си плащат данъците, каза още той и припомни срещата си с Васил Найденов.

Идеята на цялото това нещо не е да тормозим тази или онази група, а да дисциплинираме.

Трябва да се разбере, че вече сме в Европа, а там подобни неща не се случват. Ако искаме пари за пенсии и за магистрали, трябва да си плащаме данъците, категоричен бе Стефанов.

Запитан за последните уволнения на служители, работещи в приходната агенция, той заяви: Борбата с корупцията започва с нейното признаване. Аз не отричам, че в НАП има корупция, но ние ще бъдем безкомпромисни към подобни практики.

Стефанов съобщи още, че откакто е поел директорския пост в Агенцията, са освободени 25 служители, а един вече е осъден ефективно.

Той не изключи и след днешната акция „Недосегаемите" да има още уволнения сред структурите на НАП.
Проверките в тази насока продължават и ние ще бъдем безкомпромисни, отсече Красимир Стефанов.

Помолен да коментира една от мерките на приходната агенция срещу некоректните платци, а именно отнемането на задграничните паспорти за неплатени данъци, той отговори:
Това също е дисциплинираща мярка. Преди да пристъпим към нея, ние ги молим, търсим, увещаваме как ли не да дойдат и да си платят, изтъкна Стефанов.

В заключение той се обърна към всички граждани с молбата не само да си плащат коректно данъците, но и да сигнализират, ако имат информация за злоупотреби.

Най-големият контрол е гражданският контрол, посочи шефът на НАП.