Експертни оценки сочат, че спрямо второто тримесечие на 2016 г. през април, май и юни тази година брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3.6%.

Спрямо първото тримесечие на 2017 г. ръстът на БВП за април, май и юни е 0.9%.

Снимка 308171

Източник: Национален статистически институт

В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като: "...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...".

От Националния статистически институт (НСИ) посочват, че експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни и експертни оценки за отделните икономически сектори. Данните следва да са обект на последващи актуализации и ревизии.

Съгласно Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания НСИ ще подготви и публикува предварителни оценки за тримесечните данни за БВП за второто тримесечие на 2017 г. на 5 септември 2017 година.

Разходите на домакинствата се покачват

Разходите на домакинствата се покачват

За периода април, май юни 2017 година

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 24 309 млн. лева.

Снимка 308172

Източник: Национален статистически институт

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2017 г. е 20 958 млн. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76.0%), което в стойностно изражение възлиза на 18 482 млн. лева. През второто тримесечие на 2017 г. бруто капиталообразуването е 5 238 млн. лв. и заема 21.6% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Спрямо първото тримесечие на 2017 г. за месеците април, май и юни ръстът на БВП е с 0.9%. За същия период брутната добавена стойност нараства също с 0.9%.

Инфлацията през юли спрямо юни е 0,3%

Инфлацията през юли спрямо юни е 0,3%

Увеличение има в цените на цигарите, временното настаняване, водата и международните полети

Експертните оценки определят като най-голям принос за регистрирания икономически растеж бруто образуването на основен капитал - с 2.4%, износа на стоки и услуги - с 1.7%, и крайното потребление - с 0.4%.