70 000 подписа са събрани с искане за намаляване на лихвените проценти на банките и за прекратяване на принудителното отнемане на имущество на банкови длъжници.

Инициативата за подписката е на Национална асоциация на българския бизнес" и "Организация за обществена самозащита", съобщи БНР.

В подписка, която се провежда в цялата страна, 70 000 са се обявили в подкрепа на искането банките да намалят лихвите по текущите кредити над 4%, заяви Светлозар Николов, председателят на Асоциацията на българския бизнес.

Той посочи, че очаква главният прокурор да разпореди проверка на реалната собственост на всяка една чуждестранна банка в България.

Не може една и съща банка да намалява лихвените проценти в страните в Западна Европа, а тук да ги увеличава, каза още Николов.

Защото ние искаме да знаем кои са реалните собственици на тези банки, добави той. По думите му със своята политиката те умишлено водят малките и средни предприятия към фалит.

Прекратяват и правят, чрез повишаване на лихвения процент кредитите невъзможни за обслужване и съсипват цялата икономика на страната, посочи той.

В БНБ и прокуратурата са внесени сигнали за нарушение на правата на клиентите на търговските банки.

Главният прокурор на страната е сезиран и за телефонен терор срещу длъжници на банките, каза от своя страна адвокат Николай Ганев. Той допълни, че в Софийския районен съд дневно се образуват около 300 изпълнителни дела по извлечения от сметки на банки.