72,5 милиона лева печалба след данъчно облагане е постигнал Български енергиен холдинг ЕАД за 2009 година.

Данъците, платени от БЕХ, са в размер на 3,846 милиона лева. Печалбата на холдинга през 2009 година е с близо 20 милиона лева по-голяма спрямо 2008 година, показват още данните от отчета, който вече е предаден за одитиране.

Основна роля за добрите резултати на холдинга през 2009 година има успешната политика на компанията, съчетана със спазването на приетите мерки за ограничаване на разходите.

През миналата година, благодарение на политиката на ръководството за по-ефективно управление, разходите на БЕХ съществено са намалени до 9,817 милиона лева. За сравнение през 2008 г. те са били 25,479 милиона лева.

Сериозно намаление се отчита при разходите за външни услуги и за заплати. Средствата, изразходвани по тези пера, са с 1,5 милиона лева по-малко спрямо 2008 година.

Намаляването на разходите е сред най-ефективните мерки за противодействие на негативните ефекти от икономическата криза. В същото време намаляването на разходите не се е отразило върху поетите от БЕХ ангажименти като участник в проекти със значение за националната икономика и сигурността на доставките на енергоносители.

„Холдингът изпълнява успешно ангажиментите си като акционер в международната компания за изграждането на газопровода „Набуко", посочват още от компанията.

БЕХ е основен двигател и на структурирането на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка „България-Гърция".

Активната работа е довела и до съществено увеличаване на финансовите приходи на дружеството, които са достигнали 27,234 милиона лева. Преди една година те са били на ниво от 5,287 милиона лева.

Всичко това позволява през 2009 година, в условията на световна финансова криза, БЕХ да внесе в държавната хазна 47,033 милиона лева дивидент. Сумата представлява цялата печалба на холдинга след отчисляването на задължителните 10% резерв.

През тази година, благодарение на по-високата си печалба, се очаква холдингът да внесе по-висок от миналогодишния дивидент.