Ликвидирането на КТБ беше грешка. Това е мнението на проф. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет към парламента, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и един от номинираните за гуверньор на БНБ след като Иван Искров подаде оставка.

Според Вазов ресурсът, който обществото е щяло да изразходва за възстановяване и оздравяването на банката, е щял да бъде много по-малък, отколкото настоящите усилия. „Сега тя (банката, бел.ред.) щеше да си функционира нормално на пазара”, заявява Вазов, повтаряйки, че ликвидацията всъщност е най-голямата грешка.

На въпрос за разкритията, които бяха направени в последните дни, Григорий Вазов заяви, че нещата се крият много преди да влязат синдиците и разследващите фирми.

"Стои основният въпрос - защо беше ликвидирана тази банка", подчерта финансистът, цитиран от БНР.

Григорий Вазов коментира и настоящето състояние на банковата система, като приветства поведението на новия управител на БНБ, който за една година внесъл спокойствие в системата. Той дава своето доверие на настоящото ръководство на централната банка, убеден, че са се поучили от грешките на предишното.

Банковата система е стабилна в момента, валутният борд е стабилен”, заявява Григорий Вазов.  

По думите му единственият голям проблем на банковата система е, че има други фактори и обстоятелства, които предполагат, че не може отново да бъде активирана кредитната карта, предприемаческата активност на българина и този огромен ресурс в банките. Вазов определя това като „ голямата опасност” и „възможност да изненада някой неприятно или цялата банкова система”.

Общото състояние на държавата, недоверието на чужди и български инвеститори, българското предприемачество, което го имаше преди години, не може да започне да ползва този огромен ресурс, който се акумулира в банковата система, обясни Григорий Вазов.