За периода 1 юли - 30 септември 2022 г. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е приключила 91 финансови инспекции. Проверени са 146 обществени поръчки на обща стойност 3 012 951 171 лв. и 363 договора на обща стойност 512 382 411 лв.

По време на инспекциите са установени 336 нарушения и са съставени 234 акта за установяване на административно нарушение. Констатирани са 24 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност 19 677 443 лв., съобщиха от АДФИ.

Установени са и нецелево разходвани средства в размер на 929 139 лв., от които 736 981 лв. са възстановени в бюджета. Разкрити са причинени вреди за 362 415 лв., като от тях са възстановени 237 144 лв. Съставени са 3 акта за начет.

Фирми, спечелили общински поръчки, заделят оборот за търговия с вот

Фирми, спечелили общински поръчки, заделят оборот за търговия с вот

Информацията на главсека: 100 лева струва глас

Контролните органи на АДФИ са установили 72 "индикатора за измама" по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавната финансова инспекция.

58% от финансовите инспекции за периода са извършени в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния и общински бюджет (24%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (16%) и министерства (2%). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

Списък с инспектираните обекти и информация за резултатите от извършените инспекции е може да бъде свален от интернет страницата на АДФИ.

4 акта издаде АДФИ за нарушения в Александровска болница

4 акта издаде АДФИ за нарушения в Александровска болница

Агенцията дава нередностите на прокуратурата, лечебното заведение ще обжалва

Сред проверените от АДФИ са Агенция "Пътна инфраструктура", Българска агенция по безопасност на храните, гр. София, "Български пощи" ЕАД, гр. София, ВиК дружествата в Русе, Пловдив, Кърджали, "Напоителни системи" ЕАД, гр. София, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, Дирекция за национален строителен контрол, гр. София, ДП "Национална компания Железопътна инфраструктура", гр. София, Командване на Военновъздушните сили, гр. София, както и самото Министерство на отбраната.

Три са проверките извършени на Александровска болница и една на "Пирогов".

В БАБХ например Финансовата инспекция е установила 13 на брой индикатори за финансови измами, за разлика например от проверките в АПИ и Български пощи броят на индикаторите за нарушаване на законодателството са нула, както и в ДНСК и НКЖИ.

В управлението на община Красно село обаче АДФИ установява общо 35 броя индикатори за финансови измами, но нито едно такова не е констатирала при проверките в Александровска болница, както и проверката в "Пирогов".