4 акта за нарушения е получил изпълнителният директор на Александровска болница в София за нарушения, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Проверени са 10 обществени поръчки на обща стойност 1 820 066 лв. без ДДС, съобщи bTV.

Проверени са проектът за рехабилитация на площадковата и водопроводна канализационна мрежа в частта на Диагностично-консултативен център и аминистрацията, както и проектът за канализацията на сградата на Втора хирургия. И в двата случая са констатирани нарушения, тъй като процедурите са проведени без предварително обявление, като не са били налице необходимост от неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства и невъзможност да бъдат спазени сроковете.

Втора проверка в "Александровска" отива в прокуратурата

Втора проверка в "Александровска" отива в прокуратурата

За ремонт на една от клиниките

На 2 ноември 2021 година Александровска болница сключила договор за енергийно обследване и изготвяне на сертификати за енергийни характеристики на 15 сгради. Според АДФИ при този договор възложителят е допуснал разделяне на обществена поръчка на части, с което се прилага ред за възлагане за по-ниски стойности, в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Нарушение е констатирано и при сключен договор от 25 ноември 2021 година за извършване на конструктивно обследване на сгради за установяване на техническите характеристики. При него също е допуснато разделяне на обществена поръчка на части, с което се прилага ред за възлагане за по-ниски стойности, в разрез със Закона за обществените поръчки.

ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска

ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска

Проверката е започнала след сигнал за нередности, изискана е документацията от лечебното заведение

От Александровска болниц, цитирани от bTV, заявяват, че не са съгласни с констатациите и ще ги обжалват.

АДФИ е проверила и отчетени разходи за консултантски услуги за извършване на финансово-правен диагностичен преглед, както и за анализ на финансовата информация на болницата за периода от 2016 до 2020 година. При тези договори не са открити нарушения.

Копие от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, доказателствата, становищата и заключението към него са изпратени до прокуратурата.