Агенцията за приватизация /АП/ събра вземането си, в приблизителен размер от 1 000 000 лева, от наследниците на Иван Зографски, за която същият бе осъден на основание предявен от АП иск за неизпълнение на конкретни следприватизационни задължения. Това съобщи finance.news.bg.

Вземането произтича от неизпълнение на поети задължения, залегнали в сключения на 14 декември 1994 г. договор за продажба на 80 % от капитала на "Хотел Витоша" ЕАД, между Агенция за приватизация и Иван Илиев Зографски, за което купувачът е осъден да заплати неустойка в размер на 301 034.92 лева, ведно с допълнителна неустойка върху тази сума, считано от 25 ноември 1998г. до окончателното й изплащане.

След влизане в сила на Законът за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол от 22 юли 2008 г., на АП бе дадена правната възможност, при наличие на неизпълнени в срок задължения по сключени приватизационни договори, да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизираното дружество.

АП вписа законна ипотека до размера на дължимата от Иван Зографски неустойка върху "Кемпински хотел Зографски". В резултат на образуваното изпълнително дело при частен съдебен изпълнител Милен Бъзински и в следствие предприетите изпълнителни действия с цел продажба на ипотекираното имущество, в дадения срок за доброволно изпълнение, наследниците на Зографски погасиха доброволно задължението в пълен размер.

Постъпилата в резултат на изпълнението сума бе наредена по сметка на АП от частния съдебен изпълнител на 27 юли 2009 г., като същата предстои да бъде преведена в държавния бюджет.