Днес, в белгийския град Гент, министърът на финансите Асен Василев заяви пред български журналисти, че очаква ротацията в правителството да се случи.Той участва в среща на финансовите министри на ЕС, свикана от белгийското председателство на ЕС, съобщи пресцентъра на Министерството на финансите.

На срещата присъстваха президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, председателя на еврогрупата Паскал Донахю, заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисаря по финасите Паоло Джентилони.

Според Василев, прогнозите на ЕЦБ и Европейската комисия показват, че България ще изпълни показателя за инфлацията тази година, което открива възможност за присъединяване на страната към еврозоната догодина.

"Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство," коментира министърът. Той уточни, че не съществуват законови пречки за въвеждането на еврото в България и че законопроектът за приемане на еврото се консултира в Европейската комисия и ЕЦБ. Василев подчерта необходимостта от политическа стабилност, като отбележи напредъка в тежките законодателни промени, извършени през миналата година, и настояваше за изпълнение на тези реформи.

"Не мисля, че меморандумът е препъникамък," заяви Василев, "Tой много ясно поставя въпроса за работата на регулаторите и предлага процес, как да се избират членовете на тези регулатори, да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите." Той призова за дискусия относно работата на регулаторите и предложи ГЕРБ-СДС да обсъдят процеса за избор на членовете им.

Лена Бориславова: И след едни избори на масата ще са регулатори и съдебна система

Лена Бориславова: И след едни избори на масата ще са регулатори и съдебна система

ПП-ДБ не поставяли ултиматум на ГЕРБ-СДС, а предложили преговорна рамка