ПП-ДБ предлага ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на ротацията на 6 март 2024. Това съобщиха както от пресцентъра на ПП, така и от нейния съпредседател Кирил Петков на брифинг пред медии.

Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.", и съдържа визията на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на годината.

Прави впечатление, че въпросният меморандум формулира Механизъм за извършване на ротацията, като преди обаче самият той да бъде описан, е посочено, че ако не се постигне договореност, страните се споразумяват да проведат предсрочни избори заедно с изборите за Европейски парламент.

Също така Механизмът предвижда взаимна замяна при всяка една ротация на Николай Денков и Мария Габриел.

ПП-ДБ предлага още съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност.

Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и представлява основа за предстоящите преговори.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Така става ясно, че коалицията вероятно гледа към пълен мандат, въпреки първоначалната заявка за управление от 18 месеца, за да бъде преодоляна институционалната криза, в която влезе държавата след трите неуспешни парламента.

Също така акцент е, че без съгласието и на двамата - Николай Денков и Мария Габриел едновременно, няма да бъде сменян нито един министър. Не става ясно дали има и е имало много разногласия по темата и то при положение, че ПП/ДБ имаха противоречия с двама министри и то сериозни - поискаха оставката на Калин Стоянов и изразиха сериозни съмнения в интегритета на министър Александър Йоловски, който пък обвинява Кирил Петков и Божидар Божанов в изнудване.

Всички искали коалиционно споразумение, но такова няма

Всички искали коалиционно споразумение, но такова няма

Христо Иванов изготвил първия вариант

Припомняме, че в началото на съставянето на правителството Денков/Габриел от ПП и ДБ настояваха, че това не е коалиция, затова и няма нужда от споразумение. Така се родиха нарицателните "некоалицията" и "сглобка". Като споразумение бе представена законодателната програма на Народното събрание и то след като от ПП/ДБ поставиха 7 условия на ГЕРБ.

Борисов изрази готовност да се разпише такъв официален документ, но само ако е под формата на официално коалиционно споразумение, което да урегулира всеки един аспект от съвместното управление.

От ПП/ДБ неведнъж обаче са поставяли въпроса за формата, по който функционира мнозинството и нуждата от регулярни срещи между партньорите в управлението.

Оказа се, че такъв текст (на коалиционно споразумение) е написан. Имало е подготвен вариант, който е бил изпратен на ГЕРБ, но от там нямало отговор.