Кога точно през 2025 година ще се присъединим към еврозоната зависи от инфлацията в България.

Това заяви финансовият министър Асен Василев преди конференция, посветена на пътя към еврозоната. В нея участва председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който гостува у нас по покана на Василев.

Засега потребителските цени остават над референтните стойности, но инфлацията постепенно спада:

"По принцип се гледа 12 месеца назад, така че въпросът е кой месец средното ниво ще падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи между юни и септември. В момента, в който покрием критерия за инфлацията, трябва да изискаме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем 2025 година в еврозоната", коментира Василев.

Той препоръча на компаниите да започнат подготовка за преминаване към еврото догодина, предаде БНР.

На конференция, посветена на предимствата и предизвикателствата при приемането на единната европейска валута, стана ясно, че тази година се очаква България да покрие и инфлационния критерий - последния от критериите от Маастрихт, на който все още страната ни не отговаря:

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев потвърди, че подготовката на банковата система за въвеждането на еврото е в много напреднал етап. Централният банкер призова да се продължи с добрата фискална дисциплина.

Амбицията да влезем в Еврозона през 2025 г. стои

Амбицията да влезем в Еврозона през 2025 г. стои

Мария Габриел: От нас зависи да се противопоставим на популисткия скептицизъм