Започва ускоряване на процедурите по отчуждаване на имотите, които бавят важни инвестиционните проекти. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която присъстваше на Международната архитектурна конференция в столицата SHARE Sofia.

Ден след като парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев за промените в Закона за държавната собственост, Аврамова посочи, че това ще даде възможност за по бърз старт на ключови инвестиционни проекти, които са се бавили с години поради дългите процедури по отчуждаване.

"Даже започнах процедурите по предварително отчуждаване. Ще имаме възможност и за околовръстното на София - от "Младост" до "Тракия", и за участъка Белокопитово, и за "Хемус", и за участъците от Видин до Враца, за да направим тези отчуждения по бързо и да дадем възможност за стартиране на строителни дейности", каза Аврамова, цитирана от БНР.

143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната собственост

143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната собственост

Президентът Радев възрази срещу неравнопоставеността сред собствениците

Иначе тя е загрижена и за обезлюдяването на по-малките населени места у нас. 73.7% от българите живели в големите градове, а 34.4% - в 6 града с над 100 000 души население.

"Наша основна задача е да спрем обезлюдяването и да създадем добри условия за живот и в по-малките населени места. Да подобрим свързаността и възможностите за мобилност на населението", обяви министърът. По думите ѝ трябва да се помисли за предизвикателството на свръхурбанизацията, която се наблюдавала в цяла Европа.

Пред участниците във форума Петя Аврамова подчерта, че в страната се наблюдава стабилен растеж в строителството, като със средства от републиканския бюджет или по линия на европейската солидарност се обновяват градовете, подобряват се социалната и образователната инфраструктура, както и енергийната ефективност на хиляди обществени и частни сгради. Това откривало нови, по-широки хоризонти пред всички участници в инвестиционния процес - проектанти, архитекти, строители, предаде БНТ.

В София предстоят най-много строежи на жилищни сгради

В София предстоят най-много строежи на жилищни сгради

Най-много разрешителни за строеж в Пловдив

Аврамова обясни и че вече е започнала проверката на състоянието на оградните съоръжения по магистралите, която беше наредена от примиера Борисов вчера заради катастрофа на АМ "Тракия, която беше предизвикана от кон.

Докладът с резултатите трябва да бъде готов в понеделник.

Издадено е разпореждане в момента, в който се констатира повредена мрежа, мантинела или оградни пана, те да бъдат незабавно възлагани и възстановяването им да стартира, обясни още министърът.

Спешна проверка на загражденията по магистралите разпореди Борисов

Спешна проверка на загражденията по магистралите разпореди Борисов

Не може да излиза кон на магистрала, категоричен е премиерът