Българите са започнали годината c оптимистични oчaĸвaния за икономиката и сравнително добри очаквания за тяхната собствена потребителска способност.

Това става ясно от данните за показателя за потребителско доверие, изготвени от родната Статистика.

Оказва се, че доверието се е повишило до мaĸcимaлнитe си равнища отпреди ĸpизaтa.

През януари 2017 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 2,5 пункта в сравнение с равнището си от октомври 2016 г., се казва в изследването на НСИ.

Потребителите у нас не очакват добри времена

Потребителите у нас не очакват добри времена

По традиция най-скептични са жителите на селата

Разликата между хората в градовете и селата обаче е осезаема. При населението в градовете увеличението е 3,3 пункта, а при населението в селата - 0,6 пункта.

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца се подобрява и има увеличение на балансовия показател с 1,4 пункта.

По-благоприятни в сравнение с октомври 2016 г. са и оценките и очакванията относно промените във финансовото състояние на домакинствата.

Потребителите обаче продължават да забелязват, че през последните 12 месеца има покачване на цените, но с по-слабо темпо спрямо предходната анкета.

Същевременно и очакванията им за инфлация са по-умерени.

Анкетата отчита и подобрение на общата оценка на условията за спестяване при икономическата ситуация в страната и се наблюдава известна положителна промяна в очакванията за следващите 12 месеца.

Оказва се, че и повече потребители са оптимисти, че ще си купят автомобил през годината.