32% от заетите жени в Европа работят на непълен работен ден. Това сочат данни за ученето, работата и възнаграждението на труда от новата дигитална публикация "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", изготвена от Евростат и националните статистически институти на държавите членки в ЕС. В статистиката попадат и данни от други европейски държави.

Статистическите данни са за 2016 година. Според тях броят на мъжете и жените в Европа, работещи на непълно работно време, е различен. В рамките на ЕС и още няколко държави в Европа през 2016 г. 32% от заетите жени са работили на непълно работно време в сравнение с 9% от мъжете.

Снимка 321265

Източник: НСИ

Погледнато за отделните държави членки, най-високият дял от жените, които работят на непълно работно време, е в Нидерландия - 77%. Холандия е и с най-високия дял на мъже, които работят на непълен работен ден - 26.2%.
На второ място в тази статистика се нарежда Австрия, където 47% от жените не работят на пълен работен ден, а на трето място - Германия с 46% от женското население.

България е с най-нисък дял както при жените, така и при мъжете, работещи на непълно работно време. У нас 2.2% от жените работят на непълен работен ден срещу 1.8% при мъжете.

Интересен е фактът, че в Швейцария, Норвегия и Исландия, които не са държави членки на ЕС, са отчетени високи показатели по отношение на времето на заетостта. В Швейцария 60.2% от жените и 15.6% от мъжете работят на непълен работен ден. За Норвегия данните отбелязват 38.1% от жените и 15% от мъжете, а в Исландия - 36.8% от женската половина и 12.3% от мъжете.

Според статистическия портрет безработицата в изследваните страни е по-голяма сред жените. В ЕС през 2016 година коефициентът на безработица е 8.7% при нежния пол при 8.4% при мъжете.

Снимка 321264

Източник: НСИ

В 14 държави членки коефициентът на безработица е по-висок при жените, в 13 е по-висок при мъжете, а в Унгария е еднакъв при жените и мъжете.
България попада между страните, в които се наблюдава по-голяма безработица при мъжете отколкото при жените. У нас 8.1% от мъжете са безработни към 7.0% при жените.

8-годишно дъно на безработицата в ЕС

8-годишно дъно на безработицата в ЕС

Това е най-ниското ниво в еврозоната от февруари 2009 г.

Най-голямата безработица е отчетена в Гърция, където 28.1% от жените и 19.9% от мъжете са безработни. В южната ни съседка се наблюдава и най-голямата разлика между коефициентите на безработица при мъжете и жените в Европа.
На второ място по безработица в ЕС се нарежда Испания, където 21.4% от жените и 18.1% от мъжете са безработни. След Гърция и Испания в тази класация се нареждат Хърватия, Кипър, Италия, Португалия, Словакия, Словения и други.

Статистически портрет на живота на жените и мъжете в Европа

Статистически портрет на живота на жените и мъжете в Европа

Мащабният проект показва различията между мъжете и жените в държавите членки на ЕС

По-ниско равнище на безработица при жените отколкото при мъжете се наблюдава в Ирландия (съответно 6.5 при жените и 9.1% при мъжете), Латвия (8.4% към 10.9%) и Литва (6.7% при жените и 9.1% при мъжете).