Изясняване на приноса на подпомагането от ЕС за енергийна ефективност в предприятията. За това се призовава в публикувания днес специален доклад на Европейската сметна палата.

Заключението на одиторите е, че средствата от ЕС не са насочени в достатъчна степен към нуждите на предприятията, а очакваните резултати вероятно ще дадат само скромен принос за постигане на целите на Съюза за енергийната ефективност. Открити са и данни за това, че редица проекти е можело да постигнат успех и без публична подкрепа.

В доклада се посочва, че енергийната ефективност е важна част от целта на ЕС за въглеродно неутрална икономика до 2050 г. Все още обаче са необходими значителни усилия и предприятията имат важна роля в това отношение. По тази причина наред с мерки на самите държави членки ЕС е отпуснал значителни средства за подпомагане на повишаването на енергийната ефективност в предприятията през периода 2014—2020 г.

България е изпълнила 96% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 г.

България е изпълнила 96% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 г.

Прегледано е изпълнението на индивидуалните цели за енергоспестяване на собственици на сгради

Отбелязва се, че планираното равнище на подкрепа по политиката на сближаване на ЕС е намаляло през последните години — от пакет на обща стойност 3,2 млрд. евро през 2016 г. на 2,4 млрд. евро през 2020 г. Освен това по-голямата част от средствата са насочени само към няколко страни членки. Пет от тях (Чехия, Полша, Германия, Италия и България) са получили около 2/3 от отпуснатите средства за енергийна ефективност в предприятията.

В доклада се подчертава, че подобряването на енергийната ефективност в предприятията, независимо от сектора им, е от решаващо значение, ако ЕС иска да постигне целта си за намаляване на емисиите с поне 55 % до 2030 г. До момента обаче реалното въздействие на подпомагането от ЕС върху енергийната ефективност в предприятията остава неясно.

ЕС с още една важна крачка към нисковъглеродна икономика

ЕС с още една важна крачка към нисковъглеродна икономика

"Чиста енергия за всички европейци"

Поставя се и въпросът за реалната добавена стойност на финансирането от ЕС. Посочва се, че безвъзмездната финансова помощ от ЕС е от значение, когато предприятията вземат инвестиционни решения. В повечето случаи обаче подпомогнатите инвестиции вече са били планирани, т.е. много проекти са щели да се случат и без подкрепата от ЕС. Одиторите отбелязват, че дори без публична подкрепа инвестирането в енергийна ефективност като цяло е ефикасно. Според прогнозните оценки е по-евтино да се спести една единица енергия, отколкото да се заплати за същото количество електроенергия — преобладаващо използвания енергиен източник.

Трудно е да се определи общата полза от финансирането от Блока. В доклада се отбелязва, че не е възможна оценка на изпълнението на равнище ЕС - националните органи имат показатели, но те се различават в отделните държави членки, а понякога дори и в отделните програми в една и съща държава членка.

Според изчисленията на одиторите потенциалните икономии, генерирани от съфинансираните проекти в предприятията, са около 0,3 % от усилията, необходими за постигане на целите на ЕС за енергийната ефективност за 2030 г. Изводът е, че финансираните от ЕС проекти за енергийна ефективност ще имат скромен принос за постигането на целите на ЕС.