Запазваме позициите си по бюджетна прозрачност. Това сочи тазгодишният резултат на индекса "Отворен бюджет".

Както и през 2012 г., страната ни е с показател 65 от 100. Оценката се базира на 140 отделни индикатора, повечето от които са свързани с достъпността на информацията за националните бюджети, отчетите за изпълнението им и сроковете, в които се публикуват.

За тази година в проучването са участвали 102 държави, които обхващат близо 90% от населението на света. Само 24 страни са с показател над 60%, 16 дори не публикуват бюджетите си, обяви на пресконференция Георги Ангелов от Института "Отворено общетво". По думите му шампиони по прозрачност, що се отнася до бюджет, са Нова Зеландия и Швеция.

Като добър пример на база на проучването Ангелов даде Южна Корея, където на гражданите се предлагат до 34 хиляди долара награда, ако дадат добър съвет за повишаване на доходите и намаляване на разходите. По индекса България се намира точно между Южна Корея и Мексико. Впечатление прави, че страни като Русия, Румъния и Перу ни водят по бюджетна прозрачност.

Все пак до тези 65% страната ни не е извървяла малко път, тъй като за 2006 г. показателят ни е едва 47%.

Лъчезар Богданов от Industry Watch изтъкна, че вече имаме доклад за полугодието що се отнася до изпълнение на бюджета, като този основен документ до скоро не се изготвяше у нас.

Подобрение е и наличието на разбираемо написан бюлетин за гражданите с цифрите от новия държавен бюджет. В него обаче трябва да има повече данни, отчете Богданов. По думите му показваме слаби резултати при парламентарния контрол върху бюджета, както и при гражданското участие на фаза бюджетно формулиране.

Именно в тази насока са и препоръките, които можем да отчетем от проучването. Към тях се добавя и съветът да се изготвя анализ при наличие на разлика между планирания бюджет и извършените разходи. Публикуване на повече информация и в по-кратки срокове е основната бележка, която институциите трябва да си извадят.