Руската „Инвестбанк", която стои зад кандидат-купувача на най-голямото пенсионно дружество у нас - „Доверие", е загубила лиценза си, съобщи Нова телевизия.

Руският регулатор е отнел разрешителното на „Инвестбанк" заради финансови проблеми.

Междувременно се появи информация във вестник „Дер щандарт", според която австрийският акционер „Виена иншурънс груп" може да започне да търси нов купувач на дяловете си в „Доверие", ако  процедурата, която започна преди месеци, продължи да се бави.

За продажбата на „Доверие" се говори от месеци. Кандидат-купувачът „Юнайтед кепитъл" на практика разчита изцяло на финансите на „Инвестбанк".

Сделката за закупуването на „Доверие" е изключително важна, тъй като пенсионният фонд управлява над 2 млрд. лв., внасяни като осигуровки от един милион българи.

Според централната банка на Руската федерация,  „няма и перспективи за възстановяване на финансовото положение „Инвестбанк". Оказва се, че в последните няколко дни банката е изпитвала затруднения да изпълни задълженията си към  клиентите, включително към вложителите, тъй като не е разполагала с достатъчен финансов поток.

За процедурата за смяна на собствеността се говори от месеци. До момента не е завършена. Това трябва да стане с издаването на разрешение от Комисията за финансов надзор.

От „Доверие" отказаха да коментират решението на Руската централна банка и допълниха, че на практика всичко зависи от настоящите австрийски собственици.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев коментира, че до момента при регулатора не е постъпвала официална информация за прехвърляне на акции на дружеството.

За да има сделка, новият собственик не просто трябва да плати на стария, но и комисията трябва го одобри. Трябва да е ясен произходът на парите на компанията купувач, както и кой точно стои зад нея като собственик.

„Административният орган може да постанови отказ, когато не може да идентифицира действителните собственици или когато са налични данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност на пенсионно-осигурителното дружество", коментира Стоян Мавродиев.

За да се избегнат подобни казуси, Комисията за финансов надзор планира да внесе в парламента законови промени, с които да се въведат допълнителни изисквания към купувачите на подобни компании, управляващи обществени средства. Например - да имат натрупан опит в осигурителния бизнес, както и добра репутация.