Най-уязвимите банки в Източна Европа от нова световна икономическа криза се намират в България, Румъния и Унгария. Това е мнение на Майкъл Щайнбарт директор в рейтинговата агенция Fitch, съобщи money.bg, като се позова на финансовата медия Bloomberg.

Размерът на проблемните кредити в трите страни е висок, а бавният икономически растеж пречи на кредитирането. Все пак сред изредените проблемни държави, банките в България се преценяват като най-здрави.

Но и за България, както за Румъния и Унгария, банковата система показва слабости във връзка с макроикономическите дисбаланси. При това българските банки са изложени на риск към тях да плъзне зараза от Гърция, посочват от Fitch.

От 44 банки в региона, на които Fitch е поставил рейтинг, 15 са с негативна перспектива. Шест от "негативните" са в България. Причина за това е отрицателното развитие за банките след кредитния бум, дългът в чужда валута в банковите баланси, както и фактът, че те разчитат на фондове от европейските си "майки". Почти една трета от българските банки имат гръцки собственици.

По информация на БНБ, проблемните кредити в България са 12.6% от общото, което е по-висок процент по сравнение с Унгария (7.5%) и Румъния (11.3%).