Хората държат парите си в банките и нямат никакви колебания по отношение на стабилността им. Това е констатацията на финансиста Григорий Вазов, член на Фискалния съвет.

Неговата оценка е, че банковата система в момента е спокойна, което е и най-важното.

Банките функционират в една много добра кондиция“, подчерта Григорий Вазов в студиото на БНТ.

Като пример за спокойствието в банковата система у нас той посочи информация от министерство на финансите по случая с Първа инвестиционна банка. От него става ясно, че тя предсрочно е върнала 775 милиона лева от депозита, който беше поставен при тях, от тях 25 милиона лева лихви.

Григорий Вазов изрази увереност, че до края на май банката ще върне целия депозит. „ПИБ е пример за цялостната стабилност на системата“, заяви финансистът, според когото това е много положителен сигнал, важен за цялата банкова система в страната, както и  знак, че тя е в много добро състояние.

Това са фактите и това са резултатите, които са и на сайта на Българската народна банка“, добави Вазов

На въпрос за неуспялата му номинация за гуверньор на БНБ, Григорий Вазов заяви, не съжалява. (бел.ред. Григорий Вазов бе номиниран от страна на ПГ на Патриотичния фронт за шеф на централната банка)

Коментирайки ролята на бъдещия Фискален съвет, на който той е член, Вазов посочи, че подобна институция функционира от дълги години в останалите европейски държави. Нейната цел е публичност на финансите, за да има доверие обществото във финансовата система, обясни финансистът.