Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК.

В контекста на дебатите депутатът Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че ще гласува за законопроекта на НЗОК "въздържал се". Прави ми впечатление, че се назначават още 100 души щатни бройки в болниците, но за съжаление не се вижда реформа в бюджета по нито едно друго перо. Бих подкрепил бюджета, когато има увеличаване на превенцията на заболявания, повече лекарства за болниците и повече болнични легла, обясни Иванов.

АИКБ също ще се въздържи от подкрепа на промените с аргумент, че са неясни, непълно и неубедителни са мотивите в законопроекта. Васил Велев заяви, че борбата за здравна превенция е борба срещу корупцията. При нас е приблизително два пъти по-малък делът за здравна превенция и два пъти е по-голям делът за болнична помощ и лекарства.

Профилактичните медицински прегледи като стандарти започват на по-късна възраст, имат по-малък обхват и това води до резултатите, които имаме - за здравния статус на нацията, коментира Велев.

БСК подкрепят така представения проект за бюджет на НЗОК.

След като народните представители приеха на първото гласуване актуализацията на бюджета на НЗОК, започнаха с държавния бюджет.

Василев: Пенсиите не са риск за финансите на държавата

Василев: Пенсиите не са риск за финансите на държавата

Бюджетът на ДОО бе актуализиран в комисия с опасения, но без сътресения