Делът на разходите за пенсии остава висок, заяви в хода на дискусията председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той попита НОИ как ще се намали влиянието на бюджета върху ръста на пенсиите. 3,7 милиарда лева допълнително ще са нужни допълнително за следващата година. До края на тази година бюджетът ще финансира пенсиите с малко над 1 милиард лева, стана ясно от думите на директора на НОИ Ивайло Иванов. В НОИ не се предвижда ръст на заплатите.

Пенсиите са около 10,4% от БВП като преразпределение, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев. Те не представляват риск за финансовата система, категоричен бе той. Половината пенсии остават минимални, каза Васил Велев от АИКБ, а хората с минимален осигурителен принос ще вземат почти, колкото хора с по-голям принос. Това стимулирало сивата икономика и демотивирало хората да се осигуряват. Велев критикува отсъствието на реформи в трудовата и медицинска експертиза, което не спира злоупотребите с инвалидни пенсии.

Фискалният съвет подкрепя ръста на пенсиите, но изрази притеснение, че още по-голям дял от данъците ще отива за пенсии. Изкривява се справедливият принцип за определяне на пенсиите, според съвета.

Няма корекции на входа на системата, каза Ася Гонева от КНСБ. Сега се увеличава зависимостта на бюджета на ДОО от бюджета на държавата, според нея. Също така приносът на хората се заличава. Технически не са добре изпипани нещата, смята тя и прогнозира заложена бомба в някои текстове. КТ "Подкрепа" подкрепя увеличението на пенсиите, но изразява същите опасения. Социалният министър Георги Гьоков прие всички забележки. По думите му обаче намалява делът на пенсиите, които са на минимален размер. Малко над 42% от пенсиите са на минимален размер.

Актуализацията на бюджета на ДОО мина. Въздържал гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС. Всички други бяха "за".

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

До 25 юни актуализацията трябва да мине на второ четене и да бъде обнародвана в ДВ