5,9 млн. евро е приносът на нашата страна към помощта, която Европейският съюз ще предостави на Турция за справяне с бежанците.

Правителството предлага на парламента да ратифицира Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците. За ратифициране се предлага и сертификатът за принос от страна на България и приложения към него график на плащанията, съобщават от Министерския съвет.

Премиерът Борисов подчертава по време на правителственото заседание, че парите, които България ще плати, не са предназначени за Турция, а за бежанските лагери в Турция – за храна, здраве и образование.

„Те (парите) отиват не в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование. Там са се родили над 60 хиляди деца, те трябва да имат детска градина, трябва да имат училище, трябва да имат инфраструктура, трябва за тях да се погрижи някой”, заявява Борисов. По думите му спекулация е тезата, че ние плащаме на Турция. „Тези пари отиват за тази хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там. Много е хубаво и важно да се направи”, посочва Борисов и благодари за изпратените миналата седмица помощи за Идомени, Гърция, и за Македония.

След като документите бъдат ратифицирани, подписаният сертификат за принос ще бъде изпратен на Европейската комисия. Изготвен е график за плащанията на отделните траншове от вноската в периода 2016-2019 година.

Вноската ни била изчислена въз основа на дела на брутния национален доход в страната в общата сума на брутния национален доход в ЕС.

От кабинета припомнят, че целта на механизма в полза на Турция за бежанците е да се координират и рационализират действията, които са финансирани от бюджета на Евросъюза и от приноса на двустранна основа от държавите-членки. 

3 млрд. евро е общият размер на помощта по механизма. От тях 1 млрд. евро са от бюджета на ЕС. Останалите пари трябва да бъдат осигурени от вноски на държавите членки.

Със средствата ще се финансират спешните нужди от хуманитарна помощ за бежанците и приемните общности в Турция. Те ще се използват главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование.

Турция ще получи парите по съответните европейски програми. Това ще стане главно по линия на хуманитарна помощ и Инструмента за предприсъединителна помощ, става ясно още от съобщението на „Дондуков 1”.