След като Корпоративна търговска банка (КТБ) реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции и предложи на Централната банка да постави КТБ под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност, БНБ светкавично пое надзора и обяви:

Днес в 11:40 часа в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на КТБ, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ, КТБ е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Банковата ни система е стабилна и ликвидна, убедени експерти
Още...

Почти веднага ръководството на БНБ свика пресконференция. На нея стана ясно, че по силата на закона са прекратени правомощията на Управителния и надзорния съвет на КТБ.

Управителят на БНБ Иван Искров подчерта, че КТБ не е фалирала, а за ситуацията са уведомени президентът, премиерът и министърът на финансите. Искров уведоми, че всички операции на КТБ за момента са консервирани и препоръча на хората, чакащи пред клоновете да се разотидат, но да бъдат спокойни за своите влогове.

Банковият сектор обсъжда варианти за спасяване на КТБ
Още...

Новите управители  - така наречените квестори, ще са Христина Стамова и Стояна Данаилова, първата е управител в голяма одиторска фирма, а втората е служител на БНБ.

Всички операции на КТБ са консервирани за срок от 3 месеца, заяви управителят на БНБ Иван Искров.

Това означава, че фирми и граждани, които имат сметки там или получават заплатите си, няма да могат да го правят. След тези три месеца клиентите ще могат да получават депозитите си.

Искров подчерта по време на напрегнатата пресконференция, че КТБ не е фалирала и в момента се работи по нейното оздравяване.

Управителят подчерта на БНБ подчерта дебело, че останалата част от банковата система е стабилна и че функционира нормално.

Искров посочи, че масовото изтегляне на депозити от КТБ е започнало още от понеделник и след като БНБ е излязла със съобщение, че банката е стабилна, този процес е намалял.

Нов тласък на процеса е бил даден от "анонимката", която бе разпространена до медиите, че подуправителят на БНБ е бил отстранен от длъжност. Така днес банката бе принудена да поиска процедурата по специален надзор.

Искров също така заяви, че няма никаква опасност за валутния борд, който е гарантиран от валутните резерви на банката.

Той предупреди многократно журналистите да внимават какво публикуват, за да не се създава паника в населението.

Относно бъдещето на КТБ Искров посочи, че са отворени всички варианти, включително банката да бъде капитализирана и от фонда за гарантиране на влоговете в банките.

На този етап руската външнотърговска банка ВТБ, която има 9,9% от капитала в КТБ, е заявила желание да участва в процеса по стабилизиране на банката, но гуверньорът на БНБ не даде повече информация.

Ето и какво се посочва в официалното съобщение на КТБ, разпространено чрез системата на Българската фондова борса:

Уважаеми клиенти на КТБ, всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт.

Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ под прекия надзор на Централната банка, гласи съобщението.

Още веднъж сме длъжни да заявим, че клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка, заявяват от КТБ.

Припомняме, вчера към края на работния ден от Българския енергиен холдинг, който заедно с държавните дружества в енергетиката, които притежава (АЕЦ-Козлодуй, Булгаргаз, НЕК и др.) завиха, че ще се придържат стриктно към прието през миналата година постановление, което разпорежда в дадена банка да няма повече от 25% от парите на дадено държавно предприятие.
Това може да се изтъкува като заявление от страна на БЕХ, че ще пристъпи към изтегляне на своите и на свързаните с него държавни енергийни фирми пари от банката.

Междувременно голяма опашка от чакащи се изви и пред централния офис на КТБ в столицата.

Около стотина души търпеливо изчакват да влязат в сградата на банката. Опашката продължава дори по ул. „Ангел Кънчев", което предизвиква интерес у минувачите по столичния площад „Гарибалди". Някои от тях дори заснемат с мобилните си телефони събралите се хора.

За какво точно чакат те пред банката не е ясно, тъй като отказват да отговарят на журналисти дали искат да изтеглят парите си от институцията.

Охрана на КТБ стои точно пред вратите на аристократичната сграда и обяснява на гражданите спокойно да изчакат реда си. Видимо обаче пропускателният режим е бавен и към голямата опашка продължават да се присъединяват още желаещи да извършат неизвестни банкови операции.

Интересен факт е обаче, че опашка от чакащи има единствено пред централния офис на КТБ, а пред клона на банката на ул. „Аксаков" няма нито един столичанин. Не е така обаче пред офиса на банката до метростанция "Вардар", където също опашката от чакащи хора е внушителна.

Стана ясно обаче, че от около 2 часа в банката не се допускат граждани и именно това е причината за натрупването на голяма опашка. Гражданите, които са най-отпред на опашката, нетърпеливо питат какво точно се случва, защо не ги пускат и нали „клиентите са им скъпи". Всеки момент се очаква на стълбите пред КТБ да излезе представител на институцията и да обясни на хората какво точно се случва. Събралите се обаче разговарят помежду си и изразяват опасенията си, че банката е спряла всякакви операции с клиенти.

Напрежението пред централния офис на КТБ се покачва, като вече всяка минута събралите се граждани питат кога ще разберат какво се случва с парите им. Видимо изнервени някои хора обявяват на охраната на банката, че ако до 5 минути не слезе някой служител да им обясни ситуацията, те ще се опитат да направят нещо от своя страна. Друг чакащ посочи на висок глас, че БНБ вече не дава пари на КТБ и това накара събралите се да станат още по-недоволни.

В противовес на това през седмицата и от КТБ и от Българската народна банка увериха, че финансовата институция е стабилна и покрива критериите за ликвидност и капиталова адекватност.