Българската народна банка (БНБ) пуска в обръщение нова златна възпоменателна монета "Благовещение". Монетата ще влезе в обращение от 20 март и ще се продава на касите на БНБ срещу 920 лева без ДДС.

На лицевата страна на монетата ще бъде изобразена емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата, надпис "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", номиналната стойност на монетата, която е "100 ЛЕВА" и годината на емисията "2017" година.

На гърба на монетата ще има канонично изображение на Богородица и Архангел Гавриил, който ѝ съобщава благата вест за светото зачатие. Върху изображението ще има надпис "БЛАГОВЕЩЕНИЕ".

По информация от БНБ техническите параметри на монетата са следните - годината на емисията е 2017 г., а номиналната ѝ стойност е 100 лева. Металът е злато с проба 999/1000 с висше качество - мат-гланц. Теглото на монетата ще е 8.64 грама, а диаметъра - 24 милиметра. Гуртът на монетата ще бъде гладък.

Монетата е определена за инвестиционно злато и ще бъде с тираж от 2000 броя. Автори на дизайна на монетата са Пламен Чернев и Преслав Чернев.