67 данъкоплатци подадоха данъчни декларации в офисите на НАП до обяд в първия работен ден от Новата година, съобщават от пресцентъра на Приходната агенция.

Първата декларация за облагане на доходи е постъпила в НАП по електронен път в 10,30 часа на 1 януари 2010 година. Първият човек, който е платил дължимия от него данък, е ранобуден бургазлия. Той е внесъл в хазната над 2400 лв., като се е възползвал от 5 % отстъпка заради ранното плащане.

Срокът за подаване на декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2010 година изтича на 2 май 2011 година.

До тази дата трябва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите.

При попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната дължима сума, кода на вида плащане, входящия номер на данъчната декларация, ЕГН, както и периода, за който се отнася плащането.

Заинтересованите лица могат да намерят на сайта на НАП кодовете за видовете плащане, образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП.

Право на 5-процентна отстъпка имат гражданите, които подадат декларация и платят дължимата сума към бюджета до 10 февруари 2011 година и тези, които подадат декларация по електронен път с електронен подпис до същата дата.

Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в една от двете електронни системи за разплащане - еPay или еBg, както и в интернет-страницата на приходната администрация.