След повече от шест часа дебат със 163 гласа „за", 59 - „против" парламентът прие на първо четене бюджета за 2008 г.

Премиерът Станишев, след като изслуша представянето на макрорамката за догодина и дебата по нея, изтъкна, че най-важното условие за иконимоческото оцеляване е гарантирането на устойчив икономически растеж.

По думите му в този бюджет приоритетът на българското правителство е създаване на условия за финансова стабилност и за устойчив икономнически растеж, който да води до увеличаване на доходите на българските граждани.

Като аргумент, че тези цели се реализират от правителството, включително и с бюджета за 2008 г., Станишев се позова на данни за 2005 г. и предвидените в бюджет 2008 средства.

Общите разходи за образование и наука през 2005 г. са били 1.9 милиарда лева, а за 2008 г. са предвидени 2.9 млрд.лв.

  • Разходите за средно образование през 2005 г. са били 1.4 млрд.лв., а за 2008 са предвидени 2.1 млрд.лв.
  • Разходите на държавата за висшето образование през 2005 г. са били 404 млн. лв., а за догодина в бюджета са предвидени 501 млн.лв.
  • Разходите за наука от 133 млн.лв. през 2005 г. ще се увеличат на 258 млн.лв догодина.

Средната работна заплата през 2005 г. е била 431 лв., а догодина ще бъде над 600 лв., посочи още Станишев и изтъкна, че това е увеличение с 39% за три години.

Той отбеляза още, че минималната работна заплата бележи ръст от 150 лв. за 2005 г. на 220 лв., както е предвидено в бюджет 2008.

Станишев отново защити въвеждането на плоския данък и увери, че ще бъдат предприети компенсиращи мерки за по-нискодоходните групи, така че да не бъдат ощетени.

Като плюс в бюджета премиерът посочи и предвидените в него по-високи капиталови разходи, които са с 51% повече от тези за 2007 г. и това ще даде тласък на икономиката.

След галсуването Иван Иванов от ДСБ обясни от парламентарната трибуна, че е гласувал „против" бюджета, защото с него правителството няма да даде ново качество на хората и през 2008 г. българските гарждани ще останат на последно място в ЕС по доходи.
„Бюджетът не е балансиран, а е силно рестриктивен и реалните доходи на българските граждани ще намалеят", зави Иванов.

Нено Димов от ДСБ обясни отрицателния си вот с това, че в бюджета са заложени грешни цифри.
Хората в края на годината ще са по-бедни, отколкото в началото
, защото инфлацията ще е по-голяма от заложената в бюджета, каза Димов.
Той подчерта, че политиката на правителството е да стимулира хазартния бизнес и нарече приетия току-що бюджет „бюджет на хазарта".
Този бюджет може да се характеризира с едно: Да живее хазартът, тежко на българските граждани", обобщи Нено Димов.

Йордан Бакалов от ОДС заяви, че е гласувал против, защото основата, на която е направен бюджета не е реалистична.
Всяка нормална държава провежда дискусии за бюджета в продължение на месеци, а нашата дискусия - за шест часа с почивката", отбеляза още Бакалов.