Общата оценка за бюджета на домакинствата се повишава с 1.2 пункта за второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината, сочат данните от проведена анкета на НСИ.

Подобряването на семейните финанси спрямо три месеца назад в по-голяма степен засяга селското население (3.5 пункта увеличение), съобщават на статистическия институт.

Потребителите оценяват по-благоприятно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация през последните дванадесет месеца, като за този период индекса за потребителското доверие се е повишил с близо 4 пункта.

В перспектива обаче, при селското население анкетата регистрира известен песимизъм по отношение на финансовото състояние на домакинствата и леко влошени очаквания за икономическата ситуация, докато градското население подобрява очакванията си.

Общата оценка на потребителите за инфлацията за тази година е по-оптимистична в сравнение с наблюдението от миналата година.

През юли 2006 г. потребителите от града са по-големи оптимисти по отношение на очакванията, свързани с безработицата през следващите дванадесет месеца, докато селското население е с влошени очаквания на тази тема.