През следващата година ще има увеличаване на квотите за ваучери за храна. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Горанов уточни, че квотите ще бъдат толкова увеличени, че да бъдат доближени до тяхната достатъчност, тъй като броят на икономическите субекти нямало как да расте с това темпо, с което не достигат квотите, с което финансовият министър намекна за опити на фирми и предприятия да укриват данъци чрез ваучерите за храна.

Според Горанов част от фирмите се презапасяват с ваучери и така се получава недостиг и излишно натоварване на лимита от квоти в определени моменти от годината.

Отговаряйки индиректно на Асоциацията на операторите на ваучери, финансовият министър изтъкна, че тезата, че премахването на лимита няма да се отрази на бюджета, не била вярна.

Поводът за поставянето на въпроса към финансовия министър е, че от Асоциацията на операторите на ваучери алармираха, че около 400 хил. работници ще останат без бонуси към заплатите си за последните 5 месеца от настоящата година. Причината за това е, че квотите за ваучерите за храна тази година ще свършат безпрецедентно рано – в края на август.
Според асоциацията квотата на Министерството на финансите не е достатъчна. През 2016 г. тя е фиксирана на 260 млн. лв., разпределена на 130 квоти по 2 млн. лв.

Според асоциацията капацитетът е изчерпан, тъй като все повече работодатели се възползват от възможностите да раздават ваучери за храна на своите работници.

Синдикатите вече алармираха, че това ограничение ще доведе до социално напрежение, тъй като това е реално намаление на заплатите.

Бизнесът и синдикатите настояват квотите да отпаднат или да се намери по-справедлив механизъм за определянето им. Според Асоциацията на операторите на ваучери само у нас има квоти и лимити.