Обещанията за минимална пенсия са нелепи и необмислени. Това обяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и екссоциален министър Иван Нейков, цитиран от БНР.

Той обясни, че нелепостта не е заради сумите, а защото нямат нищо общо с осигурителната система. Нейков определи обещанията като търговия. Според него вероятно зад това стои загриженост, че има хора, които разчитат само на ниските си пенсии. Иван Нейков призна, че има хора, които наистина се нуждаят. Трябва да им се помага, но това трябва да става без да се дестабилизира осигурителната система.

Той е категоричен, че не трябва да се партизанства с осигурителната система. Тя не трябва да се пипа заради търсене на политически дивиденти, защото се базира на студени разчети, а на не на политиканстване.

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите
Обновена

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите

Не казват обаче какъв ще е размерът в крайна сметка

Нейков смята, че първо се обещава, а после се мисли.

Експертът обясни, че пенсионната система е да правиш вноски, а после да получаваш на базата на тях, а не на базата на обещания преди избори. По думите на Иван Нейков най-лошото е, че всеки се упражнява върху осигурителната система и парите идват не от осигуровки, а от данъци.

Нейков смята, че трябва да се създаде фонд за подпомагане на нуждаещите се пенсионери. Той уточни, че фонът трябва да се финансира чрез бюджета, но на база точни сметки. Иван Нейков подчерта, че много отдавна българските пенсионери не са хомогенна маса. Той обърна внимание, че хора с минимални пенсии имат магазини на "Витошка".

Експертът предупреди, че има риск да се похарчат пари, а да не се помогне на истински нуждаещите се. Той е категоричен, че в бюджета за следващата година трябва да има фонд срещу бедността. След като там се сложат границата и източниците на приходи, системата няма да се дестабилизира.