ГЕРБ и патриотите се разбраха за пенсиите. Това обявиха пред журналисти след поредния кръг консултации председателят на НФСБ Валери Симеонов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Двамата обаче отказаха да кажат кой какъв компромис е направил и в крайна сметка какъв ще е размерът на минималната пенсия.

ГЕРБ и патриотите с пълно съгласие в четири сектора
Обновена

ГЕРБ и патриотите с пълно съгласие в четири сектора

В сферите сигурност, енергетика, туризъм и спорт

Двете формации са си дали срок до четвъртък да избистрят програмата си. Разговорите между ПФ и ГЕРБ продължават и по останалите секторни политики.

Припомняме, че по време на вчерашните преговори е постигнато пълно съгласие в четири сектора - сигурност, енергетика, туризъм и спорт. 

Цветанов отказа да каже какъв ще е размерът на минималната пенсия, докато не стане ясна програмната стратегия. Всички направихме взаимен компромис, водени от интереса България над всичко, обясни той.

Постигнахме общо решение и сме доволни от това, обясни и Валери Симеонов. И двете политически сили постигнали решение, което ги удовлетворява.

Вече се обсъжда външната политика.

Да не ни вкарат в гръцкия сценарий с пенсиите, тревожат се от ДБГ

Да не ни вкарат в гръцкия сценарий с пенсиите, тревожат се от ДБГ

Увеличението да е само след като се види колко пари са спестени, съветват от ДБГ

По-късно по информация на БНР стана ясно, че според договорката между ГЕРБ и патриотите се планира на два пъти през тази година ще бъде увеличена минималната пенсия.

Първият път е от 1-ви юли. Тогава се очаква минималната пенсия да стане 180 лева. От първи октомври ще бъде увеличена до 200 лева.

За останалите пенсии, от 1-ви юли се планира индексация спрямо 2009-та година. По предварителни изчисления общият допълнителен разход ще е 300 милиона лева за тази година. Парите ще бъдат осигурени от предстояща ревизия на инвалидните пенсии.