ГЕРБ и Обединени патриоти да не променят пенсионната система "на тъмно" без обществен дебат и консенсус, призоваха в позиция от Движение "България на гражданите". Позицията им идва час след като зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ и патриотите са постигнали съгласие за пенсиите, без да уточнява подробности.

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите
Обновена

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите

Не казват обаче какъв ще е размерът в крайна сметка

"Призоваваме бъдещите коалиционни партньори да спрат с популизма и да не увеличават и без това прекомерната данъчна и осигурителна тежест върху хората и бизнеса, като по този начин се задълбочи обедняването на българския народ", се казва в позиция на партията, водена вече от Антони Тренчев и Димитър Делчев.

Припомняме, че за увеличаването на минималната пенсия от 161,38 лв. на 200 лева са необходими допълнително над 300 млн. лв. на година от държавния бюджет. Към тази сума следва да се прибавят и парите от 700 млн. лв. за пропорционалното увеличаване на всички останали пенсии, извън минималната.

Общите допълнителни разходи, които ще излязат от държавния бюджет за планираното увеличение на пенсиите са над 1 млрд. лв. Ако тръгнем по този път да се увеличават социални плащания без насрещни приходи, то ще се стигне до гръцкия сценарий на прекомерна държавна задлъжнялост, смятат от ДБГ.

След тези сметки от партията уверяват, че повишаването на пенсиите е необходимо, но то не бива да става самоцелно при липса на достатъчно допълнителни приходи в държавния бюджет, каквито на този етап няма.

ДБГ сме за увеличаването на пенсиите за сметка на парите, които ще останат в бюджета чрез затягане на контрола при незаконното източване на стотици милиони за инвалидни пенсии, за което многократно настоявахме в рамките на 43-то Народно събрание, но до този момент не е факт.

Плащат пенсиите от 6 до 20 април

Плащат пенсиите от 6 до 20 април

Хората с пенсия до 312 лева, ще получат и Великденска добавка

ДБГ сме категорично против повишаване на пенсиите чрез увеличаване на размера на осигурителните вноски, които се удържат ежемесечно от всяко възнаграждение. От партията не одобряват и тегленето на заеми за покриване на новооткрити дупки в бюджета всяка година. Подобно решение ще добави още една канара върху и без това смазаните работещи хора и предприятия в страната.

ГЕРБ преди две години бяха на път да сринат пенсионния модел на държавата с опита си за национализация на активите в частните пенсионни фондове. Единствените, които се противопоставиха остро и спряха това безумие, бяхме ние от Реформаторския блок, пише в позицията на ДБГ.

Според тях, при отсъствието на Десницата в парламента и явното залитане към популизма на партиите, част от 44-то Народно събрание, се очаква нов опит за промяна на пенсионния модел.

От ДБГ настояват бъдещото правителство да не увеличава съществуващата данъчна и осигурителна тежест и в кратки срокове да предприеме незабавни действия по затягане на контрола за отпускане на инвалидни пенсии.

Само след като се установи колко пари са спестени от запушване на пробойните в системата, тогава да се вземе решение за увеличаване на пенсиите, се казва в позицията.