Меглена Кунева предаде ръководството на Движение България на гражданите (ДБГ) на Димитър Делчев и Антони Тренчев.

На пресконференция след заседание на политическото ръководство, Кунева обяви, че цялото ръководство подава оставка във връзка с изборния резултат на Реформаторския блок. Припомняме, "Реформаторският блок - Глас народен" не успяха да прескочат 4-процентната бариера за влизане в парламента на изборите на 26 март. В т.нар. дясно пространство оставки вече подадоха Радан Кънев на "Нова република" и Божидар Лукарски на СДС. Миналата седмица от ДБГ заявиха обаче, че не виждат причина да се оттеглят от ръководството на партията.

До приемането на оставките от Изпълнителната комисия на Движение България на гражданите и провеждането на националния конгрес на движението, ръководството на ДБГ се поема от Димитър Делчев и Антони Тренчев. Очаква се конгресът да се проведе в края на май месец.

Димитър Делчев заяви, че резултатът е слаб и всички в ДБГ смятат така. Като причина за това той изтъкна корпоративния вот и купените гласове. ДБГ не участва в това, заяви Делчев и настоя за промени на изборното законодателство и въвеждането на машинното гласуване.

Следваща причина за провала на изборите според Делчев безспорно е явяването на партиите в дясно - разделно. Той припомни, че Меглена Кунева е била единствената, която е направила крачка назад и от ДБГ многократно са настоявали за обединение.
"Ето защо ние считаме, че е редно, за да не се стига повече до такъв резултат да се направи платформа за взаимодействие в дясното", коментира още той и визира основните компоненти от нея - борбата с корупцията, реформите в образованието и здравеопазването. "Надяваме се процесът на обновление да има позитивен ефект", коментира още той.

Освен това Делчев се обяви, че ДБГ е взело решение да бъде опозиция и силен извънпарламентарен коректив.

Той настоя преговорите за правителството да бъдат прозрачни, тъй като в момента дори не се знаело къде се срещат управляващите. По думите му хората трябва да знаят на каква принципна база ще стъпи управлението.

"Има път, който трябва да бъде извървян, за да може да се осъществи една платформа за единение. Не искам да остане никакво съмнение, че аз оставам силно ангажирана с каузата на ДБГ", заяви Кунева, която е един от основателите на ДБГ.

Новият заместник-председател на ДБГ и бивш депутат в 43-то Народно събрание Антони Тренчев настоя за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Тренчев припомни, че и ГЕРБ, и Патриотичният фронт са били за намаляване или поне за запазване на нивото на цените и за увеличаване на заплатите и изтъкна, че не става ясно какво е тяхното мнение по темата увеличението на цената на газа, водата.

"Очакваме от тях ясна позиция какво ще направят, след като живот и здраве формират правителство", настоя Тренчев.

По темата за обединение на дясното и двамата нови съпредседатели бяха категорични, че механични сглобки с цел преодоляване на 4% бариера са изключени. "Трябва да се стъпи на принципна основа и действително да е платформа за единодействие. Това, което ние ще направим в ДБГ е да питаме нашите областни структури, имаме национален съвет на 29-ти април и на него ще имаме малко повече яснота какво искат и какво смятат хората", коментира Делчев.

Той бе категоричен, че със сигурност платформа за единодействие трябва да има - каква ще е формата й щяло да покаже времето. Това бил пътят, за да можели тези близо 500 хиляди, а не 300 хиляди души, които сега нямали представителство в парламента, да получат такова при следващи парламентарни избори.