На този етап няма оставки в Движение "България на гражданите" (ДБГ). Това обяви Димитър Делчев на влизане в централата на СДС, където започва Националният координационен съвет на Реформаторския блок.

На заседанието ще бъде разгледана колективната оставка на ръководния орган. Ще бъде направен и анализ на резултатите от изборите, които на практика оставиха извън парламента.

Припомняме, че коалицията Реформаторски блок - Глас народен остана извън парламента. Тя е на шесто място при резултати на 100 % от протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК) в Регионалните избирателни комисии (РИК). Реформаторите са подкрепени от 3.06%. С този резултат те не преминават 4-процентната бариера за Народно събрание.

Политическият съвет на реформаторите хвърля оставка

Политическият съвет на реформаторите хвърля оставка

Заради изборните резултати

Заради изборните резултати Политическият съвет на реформаторите подаде оставка. Вчера оставка хвърли и лидерът на СДС Божидар Лукарски. Примерът му е последван от цялото ръководство на партията.

"Разединението доведе до това да има три лодки на тези избори и нито една не успя да прекоси морето", коментира Димитър Делчев, очевидно визирайки политическите формации на Радан Кънев и Христо Иванов.

Очевидно, че тези три лодки трябва да се съберат в един по-голям кораб, смята Делчев. "Дали ще стане, е въпрос на мислене за хората и за избирателите", коментира още той. По думите му, всеки трябва да си направи преценката за себе си и да търси разговори с партньорите около него.

"Много важно е да видим сега как ще се сформира това правителство, кой ще стои зад това правителство, дали ще е прозрачно", подчерта Димитър Делчев. Той допълни, че на този етап не виждат прозрачност.

Няма оставки в ДБГ, а в Реформаторския блок, защото на тези избори се яви Блокът, а не партиите поотделно. Това обясни заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски.

Запитан дали лидерът на ДБГ Меглена Кунева трябва да последва примера на Радан Кънев, който подаде оставка, Зеленогорски изтъкна, че тя първа е дала пример, тъй като не е участвала в изборите.

300 000 десни избиратели не са представени, констатира Зеленогорски. Според него е най-логично да бъде приета оставката на политическия съвет.

"Като цяло моето лично мнение е, че Блокът и формацията, в този вид, в който се яви на изборите, би трябвало да бъде съхранена и доразвита", посочи Зеленогорски. Според него трябва да се търси възможност за съгласие в дясно.

По въпроса как ДБГ ще се издържа без държавна субсидия, Зеленогорски изтъкна, че в повече от половината от времето са без държавна субсидия и нямат общински или държавен офис. "При нас има възможности през участие лично да издържаме формацията", заключи Зеленогорски.

Далеч по-лаконичен бе Владимир Каролев. "Аз съм само гост", заяви той на влизане и изтъкна, че не е член.

"Пролет е, ще спазим старата народна традиция да хванем гората и да станем хайдути", заяви на свой ред Даниел Вълчев.