35 милиона лева неначислено и невнесено ДДС разкриха пловдивските данъчни. Сумата е от проверки, направени през първите 6 месеца на годината в областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

От общо 421 ревизии на фирми, 393 са приключили с допълнителни за бюджета разкрития.

Освен скритото ДДС, инспекторите са установили неосчетоводени още 11 милиона лева корпоративни данъци, 6,7 милиона лева данъци върху доходи на физически лица. Заедно със засечените и допълнителни осигуровки, общият резултат за бюджета е над 53 милиона лева.

От бранша „търговия на едро" са най - честите нарушители, сочат ревизионните доклади на НАП. Пловдивските инспектори са проверили 61 търговеца от отрасъла, като средно всеки от тях е „пропуснал" да начисли по 245 хиляди лева данъчни задължения или общо 15 милиона лева.

Други 61 търговци на дребно са си спестили от данъци 11,8 милиона лева. В строителството също има големи злоупотреби. Там в резултат на 45 ревизии са открити допълнителни 6,8 милиона лева.

За първите 6 месеца на годината са проверени още автомобилни превозвачи, зърнопроизводители, туроператори и дружества, занимаващи се с производство и търговия с горива и дървен материал.