Столични данъчни започнаха постоянни наблюдения в две от най-големите тържища за селскостопанска продукция в София - борсите в „Слатина" и „Дружба." Най-засилен е контролът между 02.00 часа през нощта и 10.00 часа сутринта, когато реално се извършва доставката и покупката на продукцията.

Съвместни екипи от НАП и МВР проверяват всеки камион, който влиза или излиза от територията на борсите. За целта на входа и на изхода на тържищата има временни контролно-пропускателни пунктове, където инспектори от НАП и полицаи следят за произхода на стоките, за контрабанден внос, както дали се издават необходимите документи за покупко-продажба.

Проверяват се данните от митническите декларации за внос на стоките и протоколите за покупка на продукция от земеделски производители. Следи се имат ли служителите в борсите трудови договори, на какво работно време са назначени, дали са осигурени на реалните си заплати и дали са платени осигурителните вноски върху възнагражденията им.

Данъчните проверки ще продължат до края на юли, като целта е да се проследи движението на стоката от вноса до реализацията й на пазара; засилен контрол върху дъмпинговия внос на селскостопанска продукция, който срива цената на българските производители, както и да се установи дали търговците отчитат реалните обороти от продажбите.

Предишни проверки на НАП на стоковите тържища показват, че най-честите нарушения са свързани с неиздаване на документ за продажба, както и липса на документ за произход на стоката. Едно от често използваните обяснение от търговците за произхода на продаваните плодове и зеленчуци е, че са производители на селскостопанска продукция. В същото време те предлагат тропически плодове, които няма как да са отгледани в България.