От НАП проверяват 550 фирми, обявили големи налични суми в касите си. Вече са открили първите случаи на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, съобщиха от Национална агенция за приходите (НАП).

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите.

Данъчните се усъмниха във фирми, декларирали големи суми кеш

Данъчните се усъмниха във фирми, декларирали големи суми кеш

1 289 от фирмите държат в касите си по над 1 милион лева в брой

Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. По време на проверките се изследва дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба, уточняват от НАП.

Според подадените в НАП данни, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв. Очаква се броят на възложените проверки да се увеличи значително в близките месеци.

В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството. Като пример от НАП дават скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н.

С 2,5 млрд. лв. сме преизпълнили данъчните и неданъчните приходи

С 2,5 млрд. лв. сме преизпълнили данъчните и неданъчните приходи

През 2016-а спрямо 2015-а

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби могат да уведомят данъчните и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.

Припомняме, повод за тази проверка бе информацията, че 1 289 от фирмите държат в касите си по над 1 милион лева в брой според декларираните пред НАП документи. Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници, уточняват подозрителността си данъчните.