По повод предлаганите поправки в Закона за ДДС, с които се увеличава обезпечението, което търговците на горива трябва да дават, финансовият министър Владислав Горанов е на мнение, че това е един от подходите, с който до голяма степен ще гарантира, че няма да се избягва плащане на ДДС.

По думите му, законът не касае всички търговци на горива, тъй като изискванията за гарантиране не се прилагат към собствениците на данъчни складове, както и към тези, които са изпълнили изискванията на чл. 186 от Закона за ДДС и са изградили системи за предаване на информацията към органите по приходите.

Анализът през годините показва, че докато акцизът е гарантиран чрез системата на данъчни складове, не така стои въпросът с ДДС-то за същите горива, за които се говори в случая. Финансовият министър подчерта, че има голяма разлика между постъпленията от акциз и постъпленията от ДДС на база на произведените количества от данъчните складове. Горанов изтъкна, че това е една мярка, която ще спомогне за изсветляването на сектора и ще гарантира постъпленията в бюджета.

Спекулациите, че това би довело до нарастване на цената според мен са неоснователни, подчерта Владислав Горанов. Той обясни и че издаването на банкови гаранции носи определена тежест, но цената на една банкова гаранция се измерва в части от процента за нейното издаване. По думите му, не е задължително гарантирането да бъде със задължителна банкова гаранция, имало и други инструменти, които могат да се използват.

Най-честите злоупотреби, които се случват по отношение на ДДС с горива, е прехвърлянето вътре в рамките на данъчния склад на фирми на малоимотни граждани и фирми, които впоследствие бързо се дерегистрират по ДДС. По този начин държавата губи огромни количества ДДС.

„Не е задължително да сте регистриран складодържател, за да търгувате с горива”, изтъкна финансовият министър и подчерта, че по-скоро мерките засягат тези компании, които са регистрирани наскоро и нямат история, свързана с приходната администрация, а се създават с цел да се прекъсне веригата на доставки и да се избегне плащане на ДДС.

Горанов изтъкна, че в голямата си част бензиностанциите са собственост на големи компании. Върху тях не би следвало да има никакъв ефект, а по-скоро става въпрос за малките обекти, които нямат автоматизирани системи за отчетност.