Депутатите се заеха с първо четене на двата проекта на ДОО за великденските добавки за пенсионерите. Предложението на ГЕРБ мина през пленарна зала, докато "Възраждане" бяха прорязани.

ГЕРБ предлагат да се осигурят средства в размер на 40 млн. лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума от 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. По този начин, във връзка с предстоящите великденски празници, ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност.

Вторият законопроект е на "Възраждане" и вчера не срещна подкрепа в бюджетна комисия. С него се цели да се осигурят средства в размер на 204 млн.лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителни 100 лв. към пенсиите на всички пенсионери в държавата. Освен това, със законопроекта се предлага да се прехвърлят средствата от допълнителното задължително пенсионно осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване, като по този начин ще се влеят допълнително средства от около 1,5 млрд. лева до края на 2024 г. Това ще даде възможност да се отпуснат още 200 млн. лв. допълнителни средства по 100 лв. за всеки пенсионер за Коледните празници.

Великденски добавки или увеличение на пенсиите?

Великденски добавки или увеличение на пенсиите?

Асен Василев: Защо делим пенсионерите?

Деница Сачева защити проекта на ГЕРБ. 534 000 пенсионери ще получат великденска добавка, сподели тя и каза, че това е начин да проявим солидарност към тези хора. Вече 3 години се чака анализ на пенсионната система. Не трябва българските пенсионери да плащат за управленската немощ. Нещата в социалната сфера в последните три години не са мръднали и крачка напред, заяви Сачева. Нямало как тази мярка да се възприема като предизборен ход, защото вотът ще е на 9 юни. Понякога освен за цени, можем да си говорим и за ценности, заяви народният представител от ГЕРБ.

Георги Гьоков от БСП припомни, че разглобената сглобка не е искала да има великденски добавки за пенсионерите. Добавките по празниците станали традиция. Такава практика има и в други страни от ЕС. Той критикува управлението, че не само пенсиите са най-ниски у нас, а не искат и да отпуснат пари за добавки. Поне на празниците хората трябва да се усмихнат, смята Гьоков. Един такъв жест е наложителен, по мнението му. БСП ще внесе проект, с който великденските и коледните надбавки да са задължителни.

ГЕРБ печели наддаването за великденските добавки за пенсионерите, засега

ГЕРБ печели наддаването за великденските добавки за пенсионерите, засега

Проектът на партията мина на първо четене в бюджетната комисия в парламента

За 9 години с 94 лева нараснали доходите на пенсионерите при Бойко Борисов, сметнал Венко Сабрутев. Красимир Вълчев от ГЕРБ го атакува, че заедно с останалите "пригласящи папагали" на Асен Василев повтаряли едни и същи числа. Как не ви е срам, колеги от ГЕРБ, да излизате на тази трибуна и да говорите за пенсии, попита и Мирослав Иванов. Според него ГЕРБ държали хората в пълно унижение.

Искрен Митев се обърна към ГЕРБ: "Истината е, че се забравихме, затова хората ви изметоха". Вие сте най-новата чалга в българската история, обвини ПП-ДБ Гроздан Караджов. Вие сте токсични за българското общество, допълни той. Радостин Василев пък обвини ПП-ДБ, че са невменяеми и поиска комисия, която да установи вместимостта на народни представители. Няма лудите да продължават да ни управляват, критикува независимият депутат. Според Искрен Митев невменяем е този, който би повярвал на Радостин Василев. Българската пенсионна система е много изкривена, каза на свой ред Йордан Цонев.

В крайна сметка очаквано предложението на ГЕРБ за великденски добавки мина през пленарна зала. Възраждане бяха прорязани.