Темата за великденските добавки влезе в бюджетната комисия в парламента с два законопроекта.

Целта на предложения законопроект от ГЕРБ е да се възстанови традицията за изплащане на Великденски добавки на пенсионерите с най-ниски пенсии. Със законопроекта се осигуряват средства в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Средствата за добавките в размер около 40 млн. лв. ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. По този начин ще бъдат подпомогнати около 534 хил. пенсионери, чиито доходи са до линията на бедност.

"Възраждане" също предложиха великденски добавки. Според вносителя целта на предложения законопроект е да се подпомогнат всички пенсионери за посрещане на важните за тях религиозни празници, както и да се подпомогне баланса на средствата в държавното обществено осигуряване. Конкретните дейности по законопроекта предвиждат еднократно изплащане на допълнителни 100 лева към пенсиите на всички пенсионери в държавата, за което ще са необходими около 204 млн. лв. Освен това се предлага да се прехвърлят от сметките на ДЗПО към ДОО вноските за месеците април-декември 2024 г. По този начин в държавната хазна ще влязат около 1,5 млрд. лв. и ще се спести около 1 млрд. лв. за трансфер от държавния бюджет към бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Между двете четения от БСП ще внесат справедливо по думите им предложение - 100 лева за Великден за най-бедните пенсионери, а за останалите по 50 лева, за да няма ощетени.

От Националния осигурителен институт (НОИ) успокоиха, че няма риск за планираното индексиране на пенсиите. Средствата за това били осигурени. Затова и дадоха подкрепа за идеите на ГЕРБ и ДПС, които можели да се реализират чрез вътрешен трансфер. 2 040 000 са пенсионерите в България.

Без трансфер от държавния бюджет предложенията на "Възраждане" нямало как да се случат. Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски посочи, че ръстът на пенсиите не трябва да е еднократен акт, а и трябва да е за всички. Той се опасява дали няма да се наложи допълнителен трансфер от Министерството на финансите (МФ) към НОИ за добавките.

Йордан Цонев се обяви за трайно увеличение на доходите на пенсионерите, но каза, че тази политика не трябва да се противопоставя на добавките. Георги Ганев се противопостави на двата проекта.

ПП-ДБ не харесаха механизмите в двата проекта. 150 000 души са на минимална пенсия. ПП-ДБ не подкрепят мярката, за да се спести чувството за несправедливост, което ще се породи сред някои пенсионери. Категорично се противопоставиха на мерките на "Възраждане". Според Венко Сабрутев много пенсионери получават и други доходи от наеми и ренти. Затова ПП-ДБ искат справедлив ръст на доходите на българските пенсионери. Но отчете ниските нива на пенсии в България и се обяви срещу даването на подаяния за пенсионерите. Ръстът на пенсиите трябва да е справедлив за всички.

Очаквано проектът на ГЕРБ "спечели". Остава да се види дали това ще е окончателният бонус са пенсионерите, след като и левите внесат своите предложения.