Сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" само с едно кликване в онлайн пространството. Това вече е възможно, след като депутатите приеха и на второ четене текстове от новия Кодекс за застраховането.

Припомняме, депутатите се събраха извънредно, за да приемат новите правила за застраховането у нас, които са разписани в над 500 члена. Първоначално идеята на Министерски съвет, който е вносител на кодекса, бе да има категорична забрана за онлайн застраховането.

Когато нещата отидоха в "ръцете" на народните представители обаче, те бързо го прекроиха и дадоха "зелена" светлина за застраховки във виртуалното пространство.

Така депутатите дадоха възможност застраховката "Гражданска отговорност", както и автокаско, да се сключват и онлайн дори без електронен подпис. Въпреки това обаче куриер ще трябва в срок до три дни да донесе сключения договор на хартиен носител и стикера.

КАТ заличава автоматично регистрацията на коли без „Гражданска отговорност”

КАТ заличава автоматично регистрацията на коли без „Гражданска отговорност”

Следва така и да може да се възстанови

Именно това условие предизвика дебат в пленарна зала. "Нека да бъдем по-смели", призова колегите си депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров и ги насърчи да решат въпроса до край, като премахнат хартията. "Няма куриери, няма стикери, няма хартия", обобщи Димитров.

Той се зачуди защо, след като един човек си направи застраховка онлайн трябва да чака куриер. "Банката не ми изпраща при онлайн банкиране на хартия какво съм направил", даде пример Димитров.

С куриера и хартията не се съгласи и независимият депутат Георги Кадиев. "Това е един хибрид", отсече за онлайн застраховането Кадиев и поясни - "няма никакъв смисъл да си правиш застраховка онлайн и после да си чакаш на хартия по куриер".

"Това е все едно самолетните билети да ги чакаш да ти ги изпратят една седмица на хартия. Отминаха тези времена", изтъкна и той.

Въпреки критиките обаче депутатите приеха онлайн застраховане без електронен подпис, при което обаче ще дойде куриер за сметка на потребителя и ще донесе стикера и договора на хартия.