МВР ще заличава регистрациите на коли, които нямат платена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Тази промяна обясни още веднъж пред журналисти народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Припомняме, с изцяло новия Кодекс за застраховането депутатите въведоха правилото автомобилите без платена "Гражданска отговорност" автоматично да загубват регистрацията си.
Тази мярка се приема заради факта, че у нас има поне 100 хиляди регистрирани коли, които обаче се карат в съседна Румъния. Така те не плащат задължителната застраховка, но пък ако стане катастрофа, получават обезщетение.

"Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат "Гражданска отговорност" и МВР ще заличава тези автомобили служебно", обясни Добрев.
Той разкри и каква ще е новата промяна, която депутатите ще приемат днес по време на второ четене на кодекса в пленарна зала. Така по предложение на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров и последващата регистрация, след заличена такава, също ще се прави служебно от КАТ. Това ще става, след като обаче автомобилът си възстанови застраховката.

Депутатите приеха онлайн застраховането

Депутатите приеха онлайн застраховането

Сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" само с едно кликване

"След като могат служебно да я прекратят тази регистрация, би следвало служебно и без да се изисква от водача да посещава КАТ, да я възстанови", предположи Добрев. Какви обаче ще са сроковете за заличаване и какъв ще е "бонусът" за неплатена задължителна регистрация ще се реши с разпоредби от Комисията по финансов надзор (КФН).

"Според мен срокът, в който трябва да се възстанови служебно регистрацията, трябва да бъде кратък", посочи още герберът.