Този бюджет е бюджет на паниката. Очаквайки непредсказуемата криза, се опитваме да се пазим от сянката си с бюджета.

Така определи бюджет 2010 зам.-председателят на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов пред депутати от Коалиция за България и синдикалисти.

Той заяви, че КТ „Подкрепа„ предлага да се въведе допълнителен етаж на данъчно облагане за най-високоимотните данъкоплатци.

Според Манолов управляващите трябва да определят границата на дохода, над която да се дължи този данък, но това е необходимо, за да имат политическо послание за мъничко справедливост в кризата.

Манолов изтъкна, че според проектобюджета за догодина негативите се трупат на най-малоимотните и най-беззащитните, а на имащите не само, че не им се посяга, а и още им се дава.

Той посочи още, че се забелязва приемственост в управлението по отношение на социалната политика и като примери отбеляза, че предишното правителство е нанесло голям удар, намалявайки осигурителната тежест, а сегашното продължава това макар и с по-малък процент.

Като друг пример Манолов припомни въведения от предишния кабинет плосък данък, който се поддържа и от сегашните управляващи.

За въвеждане на необлагаем минимум продължават да настояват от КНСБ. Те предлагат и въвеждане на данъчни стимули за доброволно осигуряване за безработица и за доброволно пенсионно осигуряване.

Според КНСБ бюджет 2010 е неприемлив в този си вид. Като особено тревожно те изтъкнаха ниския размер на обезщетенията за безработица и краткия им срок.

Като много обезпокоително вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи отказа на управляващите да бъде обвързана минималната работна заплата с минималния праг на бедност.

Той изрази безпокойство и от това, че общините ще имат голям проблем с привличането на работна сила за непривлекателни дейности.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна, че в бюджет 2010 е заложено реално обедняване на българите. По същество се увеличава данъчната тежест, тъй като се вдигат акцизи и се замразяват доходи, посочи той.

В бюджета са намалени средствата за социални политики, много от ангажиментите по отношение на пенсиите се отлагат във времето, а от секторните политики най-притеснително е бъдещето на здравеопазването, изтъкна Станишев.

Според него е недопустимо толкова рязко намаляване на средствата за здравеопазване, както е предвидено в бюджет 2010.

Притеснително е и предвиденото финансиране за образованието. Ако по отношение на средното образование се запазва някаква приемственост, то това не е на лице за висшето образование, а предвиденото финансиране на науката е трагично, каза още лидерът на БСП.