Представители на третата възраст поискаха минималната пенсия да стане 350 лева. Искането си те отправиха по време на среща, организирана от сдружението "Национален български университет - трета възраст", съобщава БНР.

Между 82 и 160 евро месечно получават 57 % от пенсионерите у нас. Възрастните хора намират за несъстоятелна тезата, че няма пари. Те смятат, че в бюджета има сериозни икономии. Заради вдигането на вноската, възрастта и стажа за пенсия приходите на Националния осигурителен институт (НОИ) се увеличават със 700 млн. лева.

Един от участниците в срещата заяви, че пари има, тъй като това го бил докладвал министър-председателят Бойко Борисов. По думите му още през лятото премиерът бил казал, че в бюджета има излишък от над 3 млрд. лева. Това означавало, че за две години напред имало пари да се платят пенсиите, но липсвала политическа воля.

Хората от третата възраст се обединиха около искането пенсиите у нас да се увеличат и преизчислят. Участник в срещата смята, че достойната пенсия трябва да е минимум 1500 лева, каквато е по целия свят.