„Дупка" от 1 млрд. лв. в приходите на бюджета сочат прогнозите на приходните администрации , обяви финансовият министър Петър Чобанов пред Нова тв.
По думите му обаче все още е рано да се коментира какво заварва кабинетът „Орешарски" в държавата.

Финансовият министър коментира, че в момента се правят анализи, за да се намери финансов ресурс за обезпечаване на социалните мерки в програмата на правителството.

Той допълни, че са изчерпани възможностите за гъвкавост на бюджета, тъй като правителството на ГЕРБ е гласувало над 20 постановления на Министерския съвет за преразпределяне на финанси по проекти, като повечето от тях са с предизборен характер.

Чобанов заяви, че финансовият министър не трябва да удовлетворява исканията на всеки, но той е за това парите да се насочват за икономическо развитие и напредък, като се спазват правилата за финансова стабилност.

Възможностите на Българската банка за развитие трябва да се използват за стимулиране на икономиката, предстои да се направи анализ на ситуацията там" - каза още Чобанов.
Той допълни, че не е непременно необходимо държавата да взима заеми, след като има механизъм за съживяване на бизнес средатачрез ББР.