Бюджетът за следващата година е като тиха и незабележима пица, която няма да се запомни с нищо особено. Това определение даде в ефира на БиТиВи бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той отбеляза, че Бюджет 2016 г. не е на реформите. Дянков посочи, че все пак бюджетът за следващата година е положителна стъпка спрямо тези за 2014-а и 2015-а година, които са били лоши. Ексфинансовият министър вижда две опасности в предвиждания бюджет. Едната е в системата на транспорта, а другата - в енергетиката.

Като проблем в системата на транспорта той съзира заложената концесия на летище София, от която се очакват приходи от около 600 млн. По мнението на Дянков стъпката към концесия е добра, летището може да се развие повече, но се съмнява, че толкова пари и толкова бързо могат да се вземат. Ако не влязат очакваните приходи, се влиза в дефицит.

Големият дефицит в енергетиката също е голям проблем. В новия бюджет обаче нямало заложени никакви стъпки за решаването му. В момента дефицитът в енергетиката е 4,2 млрд. лева, посочи Симеон Дянков.

Той смята, че решението за поскъпване на винетките е правилно, но закъсняло. „Много се строи, много ново се открива, но трябва да се пази - Европа не ни дава пари за доизграждане и запазване на пътищата", обясни Дянков. По неговото мнение цената, която правителството е определило, е поносима. С парите от винетките щял да се балансира по-смислено целият транспортен сектор и ще могат да се отделят повече пари за БДЖ, което в момента не се прави.

Според Дянков по-големите дефицит и дълг ще бъдат проблем в бъдещето, защото ще трябва да се вдигнат данъците. Той е убеден, че в следващите години данъците ще бъдат вдигнати, защото ако останат така ниски, няма да издържим.

Финансистът смята, че страната ни вече се намира в дългова спирала. По думите му с новия дълг от над 5 млрд. лева, който ще бъде изтеглен следващата година, кабинетът „Борисов" си гарантира спокойствие. Дори и да успееш да овладееш ситуацията сега обаче, накрая плащаш големи лихви, предупреди той.

Дянков би се радвал ако дефицитът през 2016-а е 1,5 %.

Дянков е категоричен, че в момента в страната ни няма затягане на коланите, тъй като харчим много повече от други държави. В същото време не се наблюдавали и големи реформи, с изключение на реформата на Ивайло Калфин. Били направени няколко промени и в енергетиката, но те не били достатъчни.

Актуализацията на Бюджет 2015 се е наложила, защото имало големи харчове, които не са били заложени.

Дянков смята, че реформи като тази в МВР би трябвало да се правят преди да бъде изготвен бюджетът, а не да се появяват като изненада. Според него с всяко отлагане на една реформа шансът тя да се случи е по-малък.

„Те не разполагат с пари за принтери и тонери понеже имат твърде много придобивки останали от миналото", допълни Дянков. Според него 20-те заплати на служителите в сектор Сигурност, които им се полагат при пенсиониране, са останали от „комунистическо време". Имало и други хора, например учителите, които са по цял ден на крак.

В коалиционното правителство Владислав Горанов бил добър министър. Дянков обаче му пожелава да бъде по-смел в реформите.

По мнението му управлението се справя добре и местните избори са били много добър сигнал. От тази гледна точка спокойствието за следващите години е налице, убеден е той.

С Бойко Борисов се чували, но не много често, защото и той, и бившите му колеги били много заети. Дянков търсел премиера основно по външнополитически въпроси. За последно са говорили миналата седмица за ефекта на терористичните акции върху икономиката на Европа. Дянков смята, че ефекти ще има, но те ще бъдат сравнително малки, защото европейската икономика все още върви нагоре.