Снимка: Emaxpress

„Малоумни" нарече финансовият министър Дянков идеите в поръчания от президента Първанов доклад за данъчни реформи, изготвен от Института по икономика към БАН.

За премахването на плоския данък - една от предлаганите реформи в доклада, Дянков категорично заяви: „Тя е малоумна идея".

Друга препоръка - 1000 лв. да стане необлагаемият минимум, според него е също толкова немислима, както премахването на плоския данък.

Относно идеята за по-нисък процент на ДДС за книгите Дянков иронично препоръча много нисък процент ДДС за книгите на френски език, за да се стимулират българите да четат повече на френски и никакво ДДС за книгите на руски.

Не е подходящо да се прави пробив в единната ставка по ДДС като мярка за справяне с икономическата ситуация, коментира Менда Стоянова.
Още...

„Аз се чудя как това не са го предложили", заяви финансовият министър.
„Плоският данък е институция в България", категоричен бе финансистът. „Не се пипат данъчните политики по време на криза", допълни той.

„Тези идеи няма да влязат за радост, защото са малоумни", изтъкна Симеон Дянков
По думите му ако подобни реформи се въведат, биха обрекли страната на минимум година - две без икономически ръст.

Не по-малко критичен бе финансовият министър и спрямо свикания днес от Първанов Консултативен съвет за национална сигурност.

Експертите, изготвили предложенията, не са били на едно мнение по много от въпросите, смята Стоян Александров - един от авторите на доклада за президента.
Още...

Още през юни - юли 2008 г. е трябвало да бъде свикан КСНС към президента по въпросите за усвояване на европейските средства вместо днес, заяви Дянков, който трябва да представи днес доклад пред КСНС.

„Тази среща е поне с 15 месеца закъсняла", заяви още той.
Още миналото лято е имало индикации от ЕС, от които по думите на Дянков, „някой да припадне от тревога и да се събуди и да каже - трябва да се направи нещо".

„Защо това не е станало, трябва да питате президента", подчерта финансист номер 1.
Още през лятото на 2008 г. са били ясни проблемите, които има страната ни по програмите ФАР и САПАРД, както и проблемите по Шенген.